duminică, 15 ianuarie 2012
Ziua Poetului National al Romanilor, Mihai Eminescu si Ziua Culturii Romane
Astăzi se împlinesc 162 de ani de la naşterea Luceafărului literaturii române, poetul national al Romanilor,Mihai Eminescu.
Poetul s-a născut la 15 ianuarie, 1850, în satul Botoşani.Născut ca Mihai Eminovici, a fost un poet, prozator şi jurnalist român, considerat de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Academia Română organizeaza duminică 15 ianuarie, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), un triplu eveniment, o sesiune omagială, care se va desfăşura, dimineaţa, în Aula prestigiosului for de cultură, urmată, seara, de un concert şi o expoziţie dedicate poetului naţional, găzduite de Ateneul Român.
Tot de Ziua Culturii Naţionale, la Sala Atelier a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", cunoscutul eminescolog acad. Dimitrie Vatamaniuc va prezenta conferinţa "Eminescu printre noi", în care apreciatul istoric literar va marca cele mai importante evenimente din cultura română: apariţia definitivă a ediţiei Mihai Eminescu (11 volume) şi publicarea, sub îngrijirea academicianului Eugen Simion, a ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene.
Duminică, la Casa memorială "T. Arghezi - Mărţişor", iubitorii poeziei marelui poet sunt invitaţi la manifestarea cu titlul "162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu". Alături de fiica poetului, Mitzura Arghezi, vor fi prezenţi: Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române; Simona Cioculescu, cercetător; Claudia Dimiu, cercetător; Rodica Smaranda Vulcănescu, critic de teatru şi film; actorul Alexandru Hasnaş, de la Teatrul Naţional Bucureşti şi contratenorul Vladimir Catană.
Luni, 16 ianuarie, în Rotonda MNLR va fi vernisată expoziţia "Eminescu în arhive şi biblioteci particulare" iar joi, 19 ianuarie, tot la MNLR va avea loc, în colaborare cu Editura Cununi de stele, evenimentul "Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu", în care va fi evocată personalitatea şi opera Amitei Bhose (eminescolog, scriitor, profesor, traducător), prima traducătoare a lui Eminescu în Asia.
Şi Opera Naţională Bucureşti, prin Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", l-a celebrat, joi seară, pe inegalabilul creator, prin intermediul unui recital intitulat "Stelele-n cer...", cu participarea tenorului de talie internaţională Daniel Magdal, care a interpretat lieduri pe versuri de Mihai Eminescu din creaţia compozitorilor Nicolae Bretan, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Mihail Jora, Laura Mânzat, acompaniat de pianista Luminiţa Berariu.
La recitalul "Stelele-n cer..." a participat ca interpret şi cunoscutul actor Marius Manole, de la Teatrul Naţional Bucureşti, care a recitat, alături de actriţa Raluca Aprodu, texte adaptate după corespondenţa Mihai Eminescu - Veronica Micle, în coordonarea scenică a regizoarei Anda Tăbăcaru Hogea.
Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” – Iaşi, în parteneriat cu Școala Generală „Ion Creangă” din Iași, și cu Anticariatul „Dumitru Grumăzescu”, cu sprijinul Mănăstirii Golia din Iași, organizează o serie de manifestări pentru celebrarea a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Vor avea loc trei evenimente dedicate poetului ce vor fi inaugurate luni, 16 ianuarie, începând cu ora 12.30, la etajul I al Turnului Golia.
1. Expozitia „Urmele trecerii lui Eminescu prin Iași”
Obiecte de la Anticariatul "Dumitru Grumăzescu"
16.01.2012-25.01.2012
2. Concursul de recitare „Pe urmele Luceafarului” – ora 12.30, 16.01.2011
Elevi de la Școala Generală Ion Creangă din Iași
3. Prelegerea „Să ne amintim de Eminescu la Iași”- ora 14.00, 16.01.2011
Susținută de dl. Dumitru Grumăzescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu