marți, 8 noiembrie 2011

8 noiembrie- Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril


Arhanghelii din calendarul bisericesc ortodox sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt reprezentati cu aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei asupra raului. Mai mult decat atat, ei sunt calauzele sufletelor celor adormiti in drumul lor spre Rai.


De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Potrivit credintei, Arhanghelul Gavriil este cel care, trimis de Dumnezeu, i-a dat de veste Fecioarei Maria de taina intruparii Domnului si tot el a adus lui Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.

In ceea ce-l priveste pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, ca poarta cheile Raiului, este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta. Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Incaperea, se spune ca se umple de sange, motiv pentru care totul trebuie spalat si curatat in camera respectiva. Daca bolnavilor le este dat sa traiasca, atunci Mihai sta la picioarele lor.

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.

De asemenea, in credintele populare Sfantul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si ca ori de cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.

Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.

Totodata, Arhanghelii sunt considerati in regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor, asa ca in aceasta zi, se face o turta din faina de porumb, simbol al fertilitatii. Daca turta cade cu fata in sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, daca ea cade cu fata in jos, atunci inseamna ca oile vor fi sterpe.

LA MULŢI ANI!
De ziua Soborului Arhanghelului Gabriel, Arhangheluilui Mihail si Arhanghelului Rafael, Dumnezeu si ingerii sa va fie alaturi si lumina sa va calauzeasca pasii si sufletul!

duminică, 6 noiembrie 2011

Concursul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

Concursul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”
la Chişinău şi Iaşi

26 – 29 octombrie 2011



Concursul de poezie purtând numele marelui poet Grigore Vieru se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, editia a III-a, care va avea loc în perioada 26 – 29 octombrie 2011 la Chişinău şi Iaşi, în organizarea Asociaţiei Culturale FEED BACK Iaşi, în parteneriat cu Primăria Iaşi, Primăria Chişinău, Ministerul Culturii, Editura „Princeps Edit”, Muzeul Literaturii Române Iaşi.
Concursul îşi propune descoperirea şi sprijinirea tinerilor poeţi de limbă română din România, Republica Moldova şi din toată diaspora.
Pot participa tineri poeţi până la 30 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor uniuni de creaţie şi care nu au volume individuale publicate.
Manuscrisele, constând într-un volum de autor care nu trebuie să depăşească 100 pagini, scrise pe computer, corp 14, în două exemplare, se vor trimite pe adresa: Asociaţia Culturală FEED BACK Iaşi, Str. Păcurari nr 4, Cod 700115, Iaşi, jud. Iaşi, până la data de 12 octombrie a.c., data poştei.
Lucrările se vor juriza după un motto la propria alegere a concurentului şi care va fi trecut pe plicul de pus la poştă şi pe fiecare pagină prezentată în concurs. Lucrările vor fi însoţite de un plic închis ce se va introduce în plicul mare cu lucrările şi va purta acelaşi motto, iar înăuntru datele personale ale concurentului: numele, data naşterii, profesia, adresa exactă, telefonul, e-mailul şi o scurtă prezentare a activităţii literare. Pe plicul mare, în loc de numele şi adresa concurentului se va trece doar motto-ul.
Juriul, format din personalităţi marcante ale literaturii din România şi Republica Moldova , va acorda următoarele premii:
– Marele Premiu „Grigore Vieru”- constînd în publicarea volumului în 300 exemplare
– Premiul I - 500 lei
– Premiul II – 400 lei;
– Premiul III – 300 lei.
– 1 Menţiune – 200 lei
La acestea se vor adăuga premiile unor importante reviste literare din România şi Republica Moldova. Grupajele de poeme premiate vor fi publicate în Cartea festivalului.

Redescoperă lectura

Muzeul „Mihai Codreanu”
Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Societatea Culturală „Junimea’90”, în colaborare
cu Şcoala „Mihai Codreanu“ vă invită marţi, 8 noiembrie 2011, ora 12.00, la Muzeul „Mihai Codreanu” la „Redescoperă lectura“ – Proiect educativ interşcolar.

Din program: prezentarea muzeului, prezentarea proiectului educativ (prof. Alina
Fîntînaru), prezentare Power Point a şcolilor partenere, moment literar şi muzical susţinut de corul Şcolii „Mihai Codreanu“ (coordonator: Lăcrămioara Matei).

Parteneri: Şcoala „Petru Poni“, Şcoala „Mihai Codreanu“, Şcoala „Vasile Conta“,

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, TVR Iaşi, Radio Trinitas, Biserica „Sf. Mina“, McDonald’s.

Coordonatori: Graţiela PRODAN, Beatrice PANŢIRU

Conferinţa Naţională „Text şi discurs religios”

           Ediţia a IV-a a Conferinţei Naţionale „Text şi discurs religios“  
                                    10-12 noiembrie 2011                       


    Asociaţia Culturală „Text şi discurs religios”, înfiinţată de membri ai Catedrei de Limbă Română şi Lingvistică Generală din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu participarea mai multor cercetători şi profesori universitari din ţară, are ca principală formă de manifestare Conferinţa Naţională „Text şi discurs religios”, organizată anual (la mijlocul lunii noiembrie), în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi cu Dieceza Romano-Catolică de Iaşi.

Organizatorii încearcă să creeze un cadru academic de dezbatere asupra unor chestiuni din domeniile lingvisticii şi filologiei, teologiei şi filosofiei, istoriei şi artei, care interesează comunitatea ştiinţifică şi întreaga societate, atît sub aspect ştiinţific, cît şi din punct de vedere moral-spiritual. Astfel, participanții îşi unesc eforturile, schimbă opinii, pun bazele unor proiecte comune, colaborează şi îşi prezintă preocupările lor din domeniile biblisticii, retoricii religioase, istoriei şi artei, precum şi concluziile propriilor cercetări. Totodată, cadrele Conferinţei sînt adaptate găzduirii celor în formare (tineri universitari şi cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenţi), care au nu doar libertatea de a-şi prezenta roadele lucrului lor, preocupările pe care le au în aceste domenii, sau de a stabili contacte între ei, ci şi posibilitatea de a stabili contacte rodnice cu cei ajunşi la maturitate ştiinţifică. În felul acesta, Conferinţa atinge un obiectiv important, fiind un spaţiu al comunicării depline între diferitele categorii de participanţi, sală de curs, dar şi de seminar. Cadrul creat de organizatori este însufleţit de către participanţi, într-un efort comun de a contribui la edificarea fiinţei umane ca fiinţă spirituală.

Temele şi secţiunile Conferinţei se referă la:

Traducerea textului sacru
Retorica discursului religios
Literatura şi sacrul

Coordonatele esenţiale avute în vedere pentru cele trei secţiuni sînt: sincronie-diacronie; scriere-oralitate; traducere-compunere originală.
Întrucît Conferinţa Naţională „Text şi discurs religios” este gîndită ca spaţiu al cercetării şi comunicării ştiinţifice, în care participanţii îşi asumă libertăţile solicitate de propriile preocupări ştiinţifice - în interiorul cadrului creat de cele trei teme susmenţionate -, dezbaterile şi comunicările se pot referi la nenumărate probleme, începînd cu chestiunile traducerii sub aspect filologic şi lingvistic, trecînd prin analize de discurs religios, din perspectivă lingvistică (retorică, pragmatică, stilistică), încheind cu modalităţile de desfăşurare şi de funcţionare a temelor sacrului în artă. Prin atributele spaţiului ştiinţific generat, caracteristica specifică şi fundamentală a Conferinţei Naţionale „Text şi discurs religios” o constituie componenta ştiinţifică, orientată de perspectiva creştină (ortodoxă şi catolică).

Astfel, alături de componenta ştiinţifică a manifestării, Conferinţa încearcă, totodată, să contribuie la edificarea morală şi spirituală a Societăţii, pe calea promovării valorilor creştine. Spaţiul de dezbatere nu este doar unul ştiinţific, golit de orice încărcătură spirituală, ci unul în care dimensiunea ştiinţifică să fie înduhovnicită de un autentic şi curat suflu creştin.

Ultimul aspect se împlineşte atît prin felul în care participanţii înţeleg să conceapă şi abordeze întreaga tematică, cît şi prin statornicirea Conferinţei ca manifestare aflată sub binecuvîntarea ierarhilor locului, Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei şi Excelenţa Sa Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, alături de care se află preacucernici părinţi ai ambelor Biserici.

Comitetul ştiinţific al Conferinţei:

prof. dr. Maria CĂTĂNESCU (Bucureşti)
prof. dr. Gheorghe CHIVU (membru corespondent al Academiei Române) (Bucureşti)
prof. dr. Muguraş CONSTANTINESCU (Suceava)
prof. dr. Wolfgang DAHMEN (Jena)
pr. prof. dr. Wilhelm DANCĂ (Iaşi)
pr. lect. dr. Lucian FARCAŞ (Iaşi)
prof. dr. Constantin FRÂNCU (Iaşi)
acad. dr. Sabina ISPAS (Bucureşti)
prof. dr. Gheorghe MANOLACHE (Sibiu)
prof. dr. Michael METZELTIN (Viena)
pr. prof. dr. Vasile MIHOC (Sibiu)
prof. dr. Lăcrămioara PETRESCU (Iaşi)
prof. dr. Alexandru RUJA (Timişoara)
pr. prof. dr. Ioan C. TEŞU (Iaşi)
acad. dr. Răzvan THEODORESCU (Bucureşti)
prof. dr. Vasile ŢÂRA (Timişoara)
prof. dr. Rodica ZAFIU (Bucureşti)
Comitetul de organizare:

prof. dr. Alexandru GAFTON
lect. dr. Sorin GUIA
lect. dr. Ioan MILICĂ
prep. Emilian Iustinian ROMAN